Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zo stop je met de fopspeen

Tutje, speentje, zuigertje, tutter, sutters…een fopspeen is hét reddingsmiddel voor heel wat ouders! Breekt het koud zweet je nu al uit alleen maar bij de gedachte aan te stoppen met ‘het tutje’? Doodnormaal, want het tutje is voor heel veel ouders dé uitkomst wanneeer je baby huilt of een crisis krijgt in de supermarkt. Ook om in slaap te vallen of je kindje te troosten is die tutter onmisbaar, toch? Maaaaaaar….er komt een tijd dat het beter is om je baby van de fopspeen af te helpen. Een uitdaging! Maar met onze tips (en énkele tips van andere ouders) gaat het (hopelijk) vanzelf…

Hoe stop je met de fopspeen?

Waarom moet je eigenlijk stoppen met de fopspeen?

Denk vooraal aan de tandjes van je kindje. Ze zijn superbelangrijk! Wanneer je kleintje de hele tijd op een fopspeen sabbelt, kan dat invloed hebben op hoe de tandjes groeien. Scheefgroei, overbeet, je kent het wel. En dat willen we natuurlijk vermijden! Tandartsen raden aan om de tutjes vanaf een jaar of twee te beperken. Vanaf vier jaar moeten ze echt verdwenen zijn.

Maar hoe pakken we dat stoppen dan aan? Een stappenplan!

Kies een leeftijd waarop je wilt dat je kind stopt met het tutje. Consistentie is hierbij wél belangrijk.

Begin langzaam met het afbouwen van het tutje

Om je kind van de tutjesverslaving af te helpen, pak je het traag aan. Gebruik het tutje alleen nog bij dutjes of bedtijd en laat het ook echt in bed liggen.

Geef overdag bij huilbuien geen speen meer

Probeer je kind op andere manieren te troosten en af te leiden. In bed mag hij zijn fopspeen nog wel gebruiken om te slapen.

Laat de fopspeen verdwijnen uit de kamer

Bereid je voor op enkele moeilijke dagen maar probeer vol te houden tot je kind helemaal af is van de fopspeen.

Lukt het echt niet? Knip dan enkele gaatjes of een stukje in het tutje

Door geleidelijk een steeds groter gat in de speen te maken, gaat het vacuümeffect verloren. Hierdoor is het veel minder leuk voor je peuter om erop te zuigen en uiteindelijk gaan ze er vanzelf mee stoppen, wedden we?

Nog enkele toptips van andere ouders om te stoppen met het tutje:

Lobke: “Wij gingen met onze peuters naar de ‘tutjesboom’. Op heel wat plekken in Vlaanderen (zoals bijvoorbeeld hier kun je samen met je kind het tutje in de tutjesboom hangen. Zo maak je er een leuke uitstap van.”
Renée: “De tutjesfee heeft bij ons écht gewerkt. In ruil voor het tutje brengt de fee een cadeautje. Handig!”
Marie: “Wij lieten het tutje cadeau geven aan een pasgeboren baby in onze omgeving die het tutje nu goed kan gebruiken. Natuurlijk doe je dit niet echt, maar dat hoeft je kind niet te weten hé!”
Anneke: “De fopspeen begraven in de tuin heeft bij ons gewerkt. Je kan er bloemenzaadjes bij planten en zo groeit er een mooie bloem op die plek. Als je kindje het niet ziet, haal je de fopspeen uit de grond. Dat is veel beter voor het milieu en zo voorkom je dat je kind de speen toch weer opgraaft.”

Hou je van blogs en sociale media? Dan ben je bij Parentia aan het juiste adres. Neem snel een kijkje op Facebook en Instagram en geniet van onze talrijke tips op de Parentia-blog!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!