FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

“Je baby leren doorslapen? Laat hem huilen!” – Mythe of niet?

Slaapt je baby nog niet door ’s nachts? Dat kan op den duur beginnen wegen. Je hebt ongetwijfeld al van andere ouders gehoord dat zij hun kleintje gewoon lieten huilen, tot het vanzelf stopte. Maar is dat ook echt een goeie methode om je baby te laten slapen? We doen de factcheck bij professor Christine Vanhole, neonatologe aan het Universitair Ziekenhuis van Leuven.

Waarom huilen baby’s ‘s nachts?

Professor Christine: “De eerste drie maanden hebben kindjes geen dag- of nachtritme – dat ondervinden jonge ouders aan den lijve. Bovendien kunnen ze maar een beperkte tijd zonder voedsel. In de baarmoeder krijgen baby’tjes voortdurend wat ze nodig hebben. Na de geboorte gaat je baby dus eigenlijk aan het vasten, en dat duurt het best maximaal vier uur. Daarna daalt de suikerspiegel van je kindje en gaat het om voedsel vragen. Dat is de reden waarom baby’s – ook ’s nachts – regelmatig wakker worden.”

Is het oké om je kindje gewoon te laten huilen?

Professor Christine: “De zogenaamde cry it out-methode is eigenlijk niet de manier om je kindje te leren doorslapen. In de eerste drie levensmaanden is het belangrijk dat het zich geborgen voelt en een vertrouwensband met jou opbouwt. Dan doe je er goed aan om snel op signalen van het kindje in te gaan. Nabijheid – bijvoorbeeld door je baby in een draagzak te stoppen –, knuffels, voedsel en tegen je kindje praten zijn allemaal manieren om aan je baby de boodschap te geven: ‘Ik ben hier en ik zorg voor jou’.”

En wat na drie maanden?

Professor Christine: “Op deze leeftijd ontwikkelen baby’s stilaan een dag- en nachtritme. Tot drie maanden kun je je baby op je arm in slaap laten vallen om ‘m daarna in bed te stoppen. Wat later is het belangrijk dat je kindje zélf in slaap leert vallen in zijn bedje. Je kan het slapengaan inluiden met een vast slaapritueel. Blijf bij je kindje wanneer het net in bed ligt, zodat het weet dat je niet ver weg bent. Wanneer je baby huilt, is het belangrijk dat je hem snel troost. Zo leert je kleintje erop vertrouwen dat je er ook ’s nachts bent, en leert het zichzelf sussen.”
Parentia helpt kersverse ouders

Zou jij ook graag gesust worden met praktische en handige info? Dan staan wij voor je klaar! Op onze blog publiceren we interessante artikels over opvoeden en gezinsadministratie. In onze dossiers vind je uitgebreide informatie over de grote stappen in het leven van je kindje, terwijl we er met onze checklists voor zorgen dat jij geen administratieve to-do’s meer vergeet!

Professor Christine Vanhole is neonatologe aan het UZ Leuven. Ze werkte eerder al mee aan onze podcast ‘Tussen was en plas’ met Tatyana Beloy en schreef ook een boek over slaap bij kleine kinderen, uitgegeven bij Mama Baas.
Mythe of niet – factcheck met professor Christine
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Christine (neonatologe), professor Willem (fertiliteitsdeskundige) en professor Wilfried (gynaecoloog). Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan onze professoren!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!