FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Alles wat je moet weten over zwangerschapsdiabetes en de glucose challenge test

Zwangerschapsdiabetes komt vaak voor, maar gelukkig kun je veel doen om het risico te verkleinen. Tussen week 24 en 28 wordt een Glucose challenge test gedaan om te checken of je het hebt. Lees snel hoe je het voorkomt en jezelf en je baby gezond houdt! 

Zwangerschapsdiabetes, wat is het eigenlijk? 

Suikerziekte tijdens je zwangerschap, heb je er ooit al van gehoord? Het is een tijdelijke vorm van diabetes die enkel tijdens je zwangerschap kan optreden. Net als bij klassieke diabetes heeft het te maken met een intolerantie voor koolhydraten. Tijdens de zwangerschap kan je lichaam moeite hebben om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wat kan leiden tot verhoogde suikers. Gelukkig verdwijnt zwangerschapsdiabetes meestal na de bevalling. Soms kan het ook een aandoening aan het licht brengen die je voorheen nog niet kende.

Doe de test 

Tussen de 24ste en 28ste week van je zwangerschap krijg je de Glucose Challenge Test, waarbij je een suikeroplossing drinkt en je bloedsuikerspiegel wordt gemeten. Als de uitslag verhoogd is, volgt een orale glucosetolerantietest. Dit betekent dat je nuchter moet zijn, waarna je een zoete vloeistof drinkt en je suikerspiegel na 1 en 2 uur gemeten wordt. Het kan een beetje lang wachten zijn, maar je kunt ondertussen een van onze blogs doorlezen voor wat inspiratie!

Zwanger? Zorg dan dat je je startbedrag (Vlaanderen) of je kraamgeld (Brussel en Wallonië) niet vergeet aan te vragen.

Hoe voorkom je zwangerschapsdiabetes? 

De symptomen van zwangerschapsdiabetes lijken vaak op gewone zwangerschapsklachten. Denk aan veel dorst, vaker plassen, vermoeidheid of een droge mond. Hoewel je het niet altijd kunt voorkomen, kun je wel het risico verkleinen door een paar gezonde keuzes te maken:

  1. Eet gezond
    Kies voor volkoren producten, veel groenten en fruit, en gezonde vetten (zoals avocado en noten). Vermijd suiker en bewerkte koolhydraten.
  2. Blijf bewegen
    Probeer elke dag 30 minuten te bewegen. Een wandeling is al voldoende.
  3. Let op je gewicht
    Probeer je gewicht gezond te houden, vooral voor je zwangerschap. Te veel gewichtstoename kan het risico verhogen.
  4. Drink voldoende water
    Voldoende water drinken helpt om je bloedsuiker in balans te houden.

Wat als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Een positieve test? Dan wordt je als zwangere mama extra goed in de gaten gehouden. Je krijgt praktische tips over voeding, beweging en soms medicijnen om je bloedsuiker onder controle te houden. Na de bevalling verdwijnt het meestal, maar het verhoogt wel de kans op type 2 diabetes later. Blijf dus gezond leven en zorg goed voor jezelf!

Bron: Kind & Gezin – UZ Leuven

Wil je weten wat je nog meer te wachten staat? Met onze handige checklist ‘Zwangerschapsonderzoeken’ kom je te weten welke tests je nog moet doen.   

Vraag nu je startbedrag van € 1.238,78 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!