Toeslagen
Sinds de komst van het Groeipakket ontvangt elk kind een vast basisbedrag van € 180,19 per maand per kind, eventueel aangevuld met toeslagen. Over welke premies gaat het precies? Wat zijn de voorwaarden en wie maakt er aanspraak op? En hoe zit het met de procedure en de bedragen? Hier vind je een beknopt overzicht:
Voor de kinderopvang en op school
Op maat van je gezin
Op maat van je kind
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een attest Groeipakket bekomen?
Ben je klant bij Parentia? Dan kun je heel snel de nodige attesten zelf opvragen via onze klantenpagina My Parentia. Via deze portaalsite kun je inloggen op je eigen dossier waar je de nodige attesten kunt downloaden en afdrukken. Daarnaast kun je een attest ook gewoon vragen via e-mail, post of telefoon. Onze contactgegevens vind je terug op onze contactpagina.
Hoe vraag ik mijn startbedrag aan?
Je kunt je startbedrag al 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum ontvangen. Vergeet daarom niet je startbedrag op tijd aan te vragen via onze online tool!
Ik heb een nieuwe bankrekening. Hoe moet ik dit meedelen ?
Je bankrekeningnummer wijzigen, kan enkel via ons standaardformulier. Je vindt het formulier terug op onze website of in je My Parentia account. Eens we het nodige document correct ingevuld ontvangen, zijn wij verplicht bij Febelfin na te vragen of je wel degelijk de titularis bent van het rekeningnummer dat je ons doorgeeft.
Zijn al je kinderen geboren voor 01/01/2019? Gebruik het formulier MOD W 1BG
Heb je minstens 1 kind geboren vanaf 01/01/2019 ? Gebruik het formulier MOD W 2BG
Heb je een buitenlands rekeningnummer? Gebruik het formulier MOD W INT
Tip: Probeer ons zo snel mogelijk het document ter wijziging van je rekeningnummer op te sturen, zo voorkom je dat je je volgende betaling nog op je oude rekening gestort krijgt.
Mijn gezinsinkomen wijzigt, moet ik dit melden?
Het is altijd aangeraden om contact op te nemen met je uitbetalingsactor wanneer je gezinsinkomen wijzigt. Aanslagbiljetten komen steeds binnen met vertraging. Wanneer je ons niet laat weten dat je gezinsinkomen stijgt, terwijl we je al een toeslag betalen, kan dit zen terugbetaling van de toeslagen vereisen.
Met welke inkomsten je moet rekening houden, vind je terug op onze pagina over de
sociale toeslagen.
Wanneer je dus niet laat weten dat je gezinsinkomen op een bepaald moment naar beneden gaat, zullen wij nadien op basis van je aanslagbiljet, alsnog de toeslag met terugwerkende kracht gaan betalen indien zou blijken dat je als gezin aan de voorwaarden voldeed.
Mijn gezinssituatie wijzigt. Wat moet ik doen?
De samenstelling van je gezin wijzigt omdat een van je volwassen kinderen het nest verlaat, er komt een (eerste) kindje in het gezin, een gezinslid komt te overlijden,…. Die wijziging van de gezinssituatie kan een impact hebben op je betalingen Groeipakket. Wat moet je doen als er zich een gezinswijziging voordoet? Beschik je nog niet over een dossier Groeipakket? Aarzel niet en dien je aanvraag in bij Parentia. Eens je bij ons gekend bent ontvangen wij alle veranderingen in je gezinssamenstelling via de kruispuntbank. Ontvang je al het Groeipakket? In dit geval hoef je helemaal niets te doen. Wij worden via de kruispuntbank geïnformeerd van elke wijziging in je gezinssamenstelling.
Mijn kind is geplaatst in een instelling. Wie ontvangt de gezinsbijslag?
Bij plaatsing in een instelling wordt 2/3 van de gezinsbijslag rechtstreeks uitbetaald aan de instelling via VAPH of CKG of aan Opgroeien bij een plaatsing via Jeugdhulp. Het overblijvende 1/3 kan ook worden betaald aan de “begunstigde(n)”. Als de Begunstigde Kern bestaat uit de ouders, beslissen zij samen aan wie het 1/3 betaald wordt. De rechter kan beslissen om 1/3 van de gezinsbijslag te storten op een geblokkeerde rekening op naam van de jongere. Voor het bedrag gezinsbijslag voor geplaatste kinderen, gelden soms andere berekeningswijze dan voor kinderen die niet geplaatst zijn.
Mijn kind stopt met studeren. Heb ik nog verder recht op het Groeipakket?
In Vlaanderen ben je niet meer verplicht je in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB om het Groeipakket te krijgen als schoolverlater. Je hebt als schoolverlater onder bepaalde voorwaarden nog recht op 12 maanden Groeipakket en hiervoor onderneem je best een aantal stappen.
Mijn kind werd meerderjarig. Aan welke voorwaarden moet hij voldoen om nog aanspraak te maken op het Groeipakket?
Overeenkomstig de leerplicht tot 18 jaar is er recht op het Groeipakket zonder voorwaarden tot de maand waarin het kind meerderjarig wordt. Tot die datum gaan wij dus niet na of de leerling regelmatig de lessen volgt.
Een jongere die daarna verder studeert kan onder bepaalde voorwaarden gezinsbijslag ontvangen tot zijn 25ste verjaardag. Je uitbetaler van het Groeipakket controleert dit jaarlijks.
Zodra je meerderjarig kind stopt met studeren krijgt hij het statuut van schoolverlater. Je kind behoudt tijdens deze periode van 12 maanden onder bepaalde voorwaarden het recht op zijn Groeipakket.
Een kind met een erkende handicap of aandoening heeft recht op verhoogde gezinsbijslag tot 21 jaar.
Welk bedrag ontvang ik maandelijks?
Vanaf 1 januari 2019 kreeg in Vlaanderen de nieuwe Vlaamse kinderbijslag de naam ‘Groeipakket’. Het nieuwe model geldt voor de kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Kinderen geboren voor die datum blijven in het oude systeem en genieten dus ook de ‘oude’ bedragen tot ze hun studies beëindigen of tot hun 25ste. Gezinnen waar er kinderen zijn die geboren zijn voor en na 2019 krijgen een mix van de oude bedragen en de nieuwe bedragen van het Groeipakket. Via onze handige rekenmachine kun je bedragen berekenen!