FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Blessing way, een overgangsritueel voor toekomstige mama’s

De blessing way wordt meer beschouwd als een overgangsritueel dan als een feest.

Als je een voorkeur hebt voor iets speels en met de ” fun-attitude”, kies dan voor de babyshower in plaats van de blessing way. Maar als je het spirituele, intieme en emotionele waardeert, is de blessing way zeker iets voor jou. Houd in het achterhoofd dat een babyshower de gasten sneller op hun gemak zal stellen vanwege het sociale en ludieke aspect, dan een blessing way met de meer spirituele kant dat zal doen. Niet iedereen heeft dezelfde voeling met spiritualiteit en zeker niet in groep.

De populariteit van zwangerschapsfeestjes is de laatste jaren enorm toegenomen. De genodigden overladen de aanstaande mama met geschenken en feliciteren haar voor de komst van haar kindje.  Een spirituelere nieuwkomer heeft zijn intrede gedaan, laten we focussen op de organisatie van een blessing way

Wat is een blessing way?

Terwijl vele zwangerschapsfeesten hun oorsprong vinden in de Verenigde Staten, vindt de blessing way zijn oorsprong specifieker bij Indianenstammen. Deze viering is volledig gewijd aan de aanstaande moeder en heeft een meer spirituele benadering dan de andere bekende populaire feestjes met een commerciëlere tint, die de nadruk leggen op het ongeboren kind.

Het Engelse woord "to bless" betekent letterlijk "zegenen". Er bestaat dus geen twijfel over de spirituele tint van dit feest.

Goede vrienden, geruststellende woorden, tekens van liefde en verwennerij maken allemaal deel uit van deze unieke dag. De blessing way is een knusse en spirituele versie van de klassieke vieringen, zoals de babyshower en de gender reveal die we vandaag kennen. Het is als het ware een ritueel ter ere van de aanstaande moeder. Meestal zijn er enkel vrouwen aanwezig, ook al zijn mannen niet echt verboden.

Wat moet je voorzien voor een geslaagde blessing way?

Een blessing way wordt meestal georganiseerd door de doula of de naaste vrienden van de zwangere vrouw. Een doula is een vrouw die luistert naar de behoeften en verlangens van de toekomstige mama en haar psychisch en lichamelijk begeleidt gedurende de zwangerschap en de geboorte.

Zoals elk evenement vereist een blessing way wat materiaal en enige organisatie. Dit kun je alvast voorzien voor een geslaagde blessing way:   

  • zachte muziek
  • een aangename, knusse plaats;
  • wierook;
  • verf en allerlei knutselmateriaal;
  • een gastenboek, papier,... zodat er lieve en bemoedigende berichten geschreven kunnen worden voor de mama in wording;
  • gedimde lichten;
  • kaarsen;
  • (bloemen) slingers;
  • een hapje of wat ingrediënten om zelf iets lekkers te koken. 

Welke activiteiten kun je voorzien?

Het opstellen van een geboortelijst of het uitwisselen van ideeën omtrent je geboortekaartje, maken klassiekerwijs geen deel uit van het dagprogramma.  

Het dagprogramma wordt gevuld met verschillende activiteiten: van knutselen tot lezen, zonder uiteraard een lekker hapje te vergeten. De meeste activiteiten zijn spiritueel getint. Indianenstammen hadden in het verleden vele rituelen, sommigen hiervan werden gewoon overgenomen terwijl anderen nieuw leven in geblazen werden om dan samen de grote klassiekers te vormen van een blessing way: 

  • Het maken van een bloemenkroon of een sieraad.​​​​​​​
  • Het maken van een halsketting voor de aanstaande moeder. Elke deelnemer zal zijn of haar parel toevoegen en symbolisch zijn voor haar wens. Dit juweel zal voor altijd in het teken staan van het geluk dat de moeder en haar toekomstige baby werd toegewenst.
  • Buikviering: massage, body painting of een afgietsel van de buik. Het gipsafgietsel van de buik kan samen met de vrienden en genodigden worden versierd en bewaard als aandenken aan dit unieke moment.
  • Verhalen en liederen "bij het kampvuur": met wat achtergrondmuziek of al zingend, vertelt elke vrouw het verhaal van haar zwangerschap en moederschap.
  • Massages en behandelingen van allerlei aard om het welzijn en de ontspanning van de aanstaande mama te verzekeren. Een zwangere vrouw zal bijvoorbeeld veel baat hebben bij een hand-, been- of voetmassage.
  • De aanmaak van een wellnessbox voor de toekomstige mama: badzout, douchegel, hydraterende crèmes en lotions passen zeker in de box. 
      • Water als weldoener voor de zwanger: een fles gevuld met water of een kruideninfusie wordt van de ene vrouw naar de andere doorgegeven, zodat zij er symbolisch een wens kan aan toevoegen. Op de grote dag kan de aanstaande mama dit water toevoegen aan een bad of er een washandje of doekje mee bevochtigen om het lichaam te verfrissen en tegelijkertijd te genieten van de wensen die in het water vervat zitten.
      • Het aansteken van kaarsen: elke genodigde brengt een kaars mee en maakt een wens bij het aansteken.
      • Het maken van een wensboom of een gastenboek door de verschillende deelnemers. 
      • Het voorlezen van gedichten, aanmoedigingen en verhalen die met moederschap te maken hebben. 
      • Spirituele rituelen zoals gebeden, aanroepen van de beschermende godinnen van het moederschap,... alles is mogelijk, afhankelijk van de overtuigingen van de moeder.
      • Wensslinger of vlag: elke gast versiert een deel van een slinger of vlag met tekeningen en wensen. De slinger of vlag kan nadien in de verloskamer worden opgehangen, als teken van steun aan de moeder.
      • Vriendschapsdraad: elke genodigde verbindt zich met de ander met een draad die om de pols wordt geknoopt. Deze draad vertegenwoordigt de spirituele aanwezigheid van de ander en wordt nadien doorgeknipt en tot de geboorte om de pols gehouden als steun voor de aanstaande mama.
      • Het delen van een hapje, meegebracht door de gasten of gemaakt tijdens deze unieke dag is de perfecte afsluiter van een blessing way.

      Babyshower of blessing way, de keuze is aan jou!

      De blessing way wordt meer beschouwd als een overgangsritueel dan als een feest.

      Als je een voorkeur hebt voor iets speels en met de ” fun-attitude”, kies dan voor de babyshower in plaats van de blessing way. Maar als je het spirituele, intieme en emotionele waardeert, is de blessing way zeker iets voor jou. Houd in het achterhoofd dat een babyshower de gasten sneller op hun gemak zal stellen vanwege het sociale en ludieke aspect, dan een blessing way met de meer spirituele kant dat zal doen. Niet iedereen heeft dezelfde voeling met spiritualiteit en zeker niet in groep.

      Genoten van je blessing way of babyshower? Leuk! Maar heb je er ook al aan gedacht om je startbedrag in Vlaanderen of kraamgeld in Brussel en Wallonië aan te vragen bij Parentia? Wacht niet langer, een paar klikken en het is in orde. Zo kun je volledig zen genieten van de laatste weken van je zwangerschap.

      Neem zeker een naar onze Parentia-blog en bereid de komst van jouw baby voor dankzij onze talrijke tips.

      Vraag nu je startbedrag van € 1.238,78 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

      Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
      levensfase
      topics

      Stel je vraag online

      Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!