FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Een overtuigend cv opstellen, hoe begin je eraan?

Diploma op zak? Studeer je af en laat je de school achter om het bedrijfsleven in te stappen? Alles begint met het schrijven van een cv.  Maar hoe begin je eraan? Welke informatie geef je mee om de aandacht van de rekruteerder te trekken? Parentia geeft je een aantal tips om mee aan de slag te gaan.

Wat is precies een cv?

De afkorting cv staat voor curriculum vitae en betekent letterlijk levensloop. Het is een document dat je bezorgt aan een potentiële toekomstige werkgever en waarin je letterlijk je levensloop opsomt. Zie het een beetje als het verkopen van een boek. Jij bent het boek en je cv is de korte samenvatting op de cover die een potentiële werkgever warm maakt om meer over je te weten te komen en je uit te nodigen voor een eerste gesprek.

Welke informatie moet een cv bevatten?

Personalia

Dit zijn je persoonlijke gegevens. Naam, geboortedatum, adres, B-rijbewijs maar ook contactgegevens en eventuele gegevens in verband met sociale media.

Werkervaring

Als pas afgestudeerde is dit misschien een kort lijstje. Desalniettemin heb je mogelijk al vakantiejobs of weekendwerk op je palmares. Zijn deze relevant voor de job waarvoor je solliciteert? Dan is het nuttig deze ervaringen te noteren. Zijn ze dat niet, laat ze dan achterwege. Een toekomstige werkgever heeft geen boodschap aan irrelevante bladvulling. Noteer je werkervaring (alsook de later besproken opleidingen) in omgekeerde chronologische volgorde. Begin met andere woorden steeds met je meest recente ervaring.

Opleidingen

Hierin noteer je alle studies die je deed. Zowel hogere als middelbare studies. Vergeet zeker ook niet bijkomstige studies of cursussen te noteren die je mogelijks nog in je vrije tijd behaalde. Ook hier ga je omgekeerd chronologisch te werk.

Vaardigheden

Met vaardigheden bedoelen we de kennis waarover je beschikt of de dingen die je praktisch kunt. Maak hierbij een onderscheid tussen “hard skills” en “soft skills”. Hard skills zijn meetbare vaardigheden zoals de kennis van tekstverwerkingsprogramma’s of je talenkennis . Met soft skills refereer je naar dingen die moeilijker in cijfers te meten zijn, zoals je communicatieve vaardigheden of oplossingsgericht denken. Noteer hier in ieder geval vooral de vaardigheden die relevant zijn voor de job waarvoor je jezelf kandidaat stelt.

LinkedIn

Neem ook zeker je LinkedIn profiel op. Als je nog geen profiel op deze vorm van sociale media beschikt, denk je er misschien best eens over na er ééntje aan te maken. Heel veel werknemers, werkgevers, bedrijven en mogelijk klanten zijn via sociale media met elkaar verbonden. LinkedIn is in dit opzicht een zeer goed platform om online te netwerken.  LinkedIn is het sociale platform bij uitstek waarin je al je professionele contacten kunt toevoegen. Bovendien gaan werkgevers via dit platform ook zelf actief op zoek naar potentiële kandidaten voor een openstaande job. Wie weet komt je toekomstige werkgever via deze weg wel zelf bij jou aankloppen in plaats van omgekeerd. Ook als je weinig of geen werkervaring hebt, loont het de moeite om een LinkedIn profiel aan te maken:

  • Let bij aanmaak van dit profiel er zeker op dat je een goede foto hebt, kies niet zomaar de eerste de beste selfie, maar neem de tijd om een goed foto te nemen.
  • Zorg voor een goede headline! Naast je foto is dit het eerste wat mensen zien. Zorg dat je to the point bent, maar dat je in je headline wel duidelijk maakt wat je zoekt en wat je kunt.
  • Vraag naar aanbevelingen. Als je geen professionele contacten hebt, die een zinvolle aanbeveling kunnen maken, kun je dit evengoed door een vriend of vriendin laten doen. Zorg er wel voor dat het een relevante aanbeveling is. Als je op zoek bent naar een job in de IT wereld bijvoorbeeld, heeft je toekomstige werkgever er niets aan te weten dat je goed met dieren om kunt.

Wat zijn de kenmerken van een goede cv?

  • Een goede cv is duidelijk. Voel je vrij om de creatieve toer op te gaan. Maak van je cv gerust iets moois, maar zorg er wel voor dat hij duidelijk en overzichtelijk blijft. Je toekomstige werkgever moet de voor hem relevante informatie makkelijk en snel terug kunnen vinden.
  • Een goede cv laat geen vragen onbeantwoord. Stel jezelf bij het nalezen van je cv de vraag of er mogelijk nog dingen zijn die je werkgever zou willen weten en waarvoor je niet direct een antwoord terugvindt in je cv. Is er bijvoorbeeld een periode waarin je niet studeerde of niet werkte, vermeld dan wat je in die tijd wel deed.
  • Een goede cv valt op! Je bent vast niet de enige die een worp doet naar deze job. Het is daarom belangrijk dat jouw cv eruit springt. Je doel is tenslotte dat je cv bovenop de stapel belandt. Wees niet bang om wat creatiever uit de hoek te komen. Het is tenslotte je cv die zal bepalen of je al dan niet op gesprek mag gaan. Op zoek naar ideetjes. Geef in de zoekmotor van je browser de term ‘creatieve cv’ in en je krijgt tal van voorbeelden gepresenteerd.
  • Een goede cv is to the point. Kort en krachtig, dat is hoe een cv dient te zijn. Het heeft geen zin een heel boek aan informatie over jezelf neer te pennen. Je werkgever zal tenslotte in eerste instantie je cv gaan scannen. Een document dat te lang is nodigt hier niet toe uit. Noteer daarom enkel relevante dingen maar houd tegelijkertijd wel in het oog dat je volledig bent.
  • Een goede cv heeft correcte spelling en grammatica. Deze is een heel belangrijke. Je cv bepaalt de eerste indruk die de werkgever van je krijgt. En die is oh zo belangrijk. Laat je cv daarom door verschillende personen nalezen zodat er zeker geen taalfouten door de mazen van het net glippen.

Tips van Parentia om jezelf te profileren

  • Bekijk zeker je laatste social media posts. Als je niet over een social media account beschikt, hoef je met dit punt geen rekening te houden. Beschik je daarentegen wel over bijvoorbeeld een Facebook profiel, zorg er dan voor dat je laatste post er niet toe leiden dat een mogelijke werkgever na het zien van je account, je cv onmiddellijk in de prullenmand gooit. Maak je geen illusies, een potentiële werkgever die interesse toont in je cv, zal sowieso je naam even in google werpen om te zien wat hij precies allemaal van je terugvindt op het wereldwijde web.
  • Stuur je jouw cv digitaal op? Smuk hem dan op met hyperlinks. Als je bijvoorbeeld verwijst naar sociale media zoals Facebook of LinkedIn, voeg dan een hyperlink toe. Op die manier hoeft je werkgever niet te zoeken naar je profiel, maar komt die er automatisch op terecht door te klikken op een door jou geselecteerd woord.
  • Pasfotoja of neen? Een foto is geen must maar in de meeste gevallen is het wel aangeraden dat je deze even op je cv plakt. Kies voor een neutrale, recente foto waar je met de glimlach op staat. Je kan er eventueel voor kiezen om dezelfde foto te gebruiken dewelke je voor je LinkedIn-profiel gebruikt. Als je geen geschikte foto vindt, is het beter ervoor te kiezen geen foto te plaatsen.
  • Maak gebruik van de juiste termen. Laat zien dat je kennis hebt van de functie waarvoor je jezelf kandidaat stelt. Doe research. Ga op zoek naar mensen die een soortgelijke functie bekleden. Op hun LinkedIn profiel vind je ook vaak hun cv’s terug. Laat deze een mogelijke bron van inspiratie zijn voor de jouwe.
  • Sla je basis cv op als word document dat telkens opnieuw makkelijk aan te passen is naargelang de job voor de welke je solliciteert. De effectieve cv die je verstuurt, druk je best af in pdf formaat vooraleer je hem verzendt. Zo ben je er zeker van dat het uitzicht voor iedereen die deze digitaal bekijkt hetzelfde blijft. Niet iedereen werkt namelijk met dezelfde programma’s en daardoor durven woorden of zinnen in een word document zich bij anderen wel eens anders te presenteren dan bij jezelf. Door een pdf bestand aan te maken zet je de lay-out vast waardoor dit probleem zich niet voordoet.
  • Ben je niet zo goed met de pen? Er bestaan ook tal van websites waar je een online cv kunt aanmaken. Even googelen en daar ga je! Aan de hand van een gekozen template en de antwoorden die jij op bepaalde vooringestelde vragen geeft, genereert een tool voor jou een cv die je zo kunt opslaan en versturen. Je mist dan misschien de persoonlijke touch, maar het is een goed alternatief voor zij die niet zo goed zijn met woorden.

    Wat doe je beter niet?

    • Gebruik niet steeds dezelfde cv: maak één algemene basis cv die je opslaat. Deze cv pas je dan aan naargelang de functie waarvoor je solliciteert. De kans dat je meerdere bedrijven moet aanspreken vooraleer je effectief een job te pakken hebt, is namelijk reëel.
    • Geen onprofessioneel email adres: gebruik een representatief email adres. Vermijd adressen die je naam niet volledig bevatten, of erger nog. ‘jan.jansen@hotmail.com’ is dus een betere keuze dan adressen in de aard van ‘littlehotdog15@hotmail.com’.
    • Lieg niet: liegen op je cv is ‘not done’. De kans dat je tijdens de selectieprocedure door de mand valt is zeer groot. En al krijg je de job wel, ook nadien kan een leugen op je cv je zuur opbreken met soms zelf ontslag tot gevolg.

    Ziezo, tijd om in de spreekwoordelijke pen te kruipen en jezelf op de arbeidsmarkt te verkopen! Parentia wenst je alvast veel succes bij het vinden van je droomjob!

    Vond je dit een interessant artikel? Ben je benieuwd bij welke onderwerpen wij je nog zoal kunnen helpen? Neem dan zeker een kijkje op onze Parentia blog.

      Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

      De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

      levensfase
      topics

      Stel je vraag online

      Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!