FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Welke financiële steun kun je krijgen als alleenstaande ouder?

Ben je gescheiden, een bewust alleenstaande moeder, kom je alleen te staan of adopteer je als alleenstaande een kind, dan heeft dit een financiële impact. Gelukkig bestaan er vormen van financiële hulp waar je eventueel recht op hebt. We sommen de voornaamste even voor je op.

Belastingaangifte

Als alleenstaande ouder met één of meerdere kinderen ten laste krijg je voor elk kind dat je ten laste hebt een extra belastingvoordeel bovenop de belastingvrije som alleenstaanden. Je komt alles te weten op de website van de FOD Financiën.

Kosten voor de kinderopvang kunnen recht geven op belastingvermindering. De kinderopvang kan je hiervoor een fiscaal attest afleveren. Op de website van de FOD Financiën vind je hierover meer informatie. 

Kinderdagverblijven

Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf in Vlaanderen of Brussel dat gesubsidieerd is door Kind & Gezin? In sommige kinderdagverblijven betalen ouders een vast bedrag in functie van hun netto maandelijks inkomen. Vraag hiervoor je attest inkomstentarief aan op Mijn Kind en Gezin.

Kinderdagverblijven via O.N.E. in Brussel en Wallonië: éénoudergezinnen krijgen 30% korting op de prijs van kinderdagverblijven die gesubsidieerd worden door ONE. De kinderopvang is gratis indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming (BIM-statuut). Let op: er is een verschil tussen kinderdagverblijven die "erkend" zijn door de ONE (maar die niet gesubsidieerd zijn) en kinderdagverblijven die zowel erkend als gesubsidieerd zijn. Gratis kinderopvang geldt enkel voor gesubsidieerde kinderdagverblijven.

OCMW

Het OCMW kan je helpen om je rechten te doen gelden op sociale uitkeringen zoals bv het recht op een werkloosheidsuitkering. Heb je steun nodig om deel te nemen aan activiteiten, om een computer aan te kopen, om een geschikte woning te vinden of vragen over leefloon? Het OCMW van de gemeente waar je woont, kan je hierover meer informeren.

Maximumfactuur gezondheidszorg

In sommige situaties kun je genieten van een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen. Je betaalt dan minder voor een bezoek aan de dokter, geneesmiddelen. Contacteer je ziekenfonds en ga na of je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming.

Sociaal tarief water, gas, elektriciteit, telefoon en internet

Onder bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor een sociaal tarief voor water. Op de website van De Watergroep vind je de nodige inlichtingen als je in Vlaanderen woont. Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan vind je alle informatie op de website van VIVAQUA. Ben je woonachtig in Wallonië, dan vind je alle inlichtingen op de website van Société Publique de Gestion de l’Eau.

Je kunt in aanmerking komen voor een sociaal tarief voor energie (elektriciteit, aardgas, …) dat je helpt om je energiefactuur te drukken. Het toegepaste tarief is identiek in heel België, ongeacht de netbeheerder of de energieleverancier. Meer info vind je op de website van de FOD Economie of de website van het Sociaal Verwarmingsfonds.

Voor je telefoonabonnement en internetaansluiting kun je een ‘sociaal internetaanbod’ aanvragen bij jouw operator voor vast internet. Meer uitleg vind je op de website van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie en de voorwaarden vind je op de website van FOD Economie.

Zie je het bos door de bomen niet meer? Neem contact op met het OCMW van je gemeente, ze kunnen je helpen in het ontwarren van het kluwen. Je hoeft daarvoor geen leefloon te ontvangen van het OCMW.

Dienstencheques

Als alleenstaande ouder met 1 of meerdere kinderen ten laste, kun je meer dienstencheques bestellen.

In Vlaanderen kun je er per jaar 2.000 bestellen. Alle info vind je op de website van Vlaanderen.

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan kun je beroep doen op een verhoogde aankooplimiet van 1.000 dienstencheques per jaar. Informeer op de website van dienstencheques Brussel.

Woonachtig in Wallonië? Je kunt tot 2.000 dienstencheques per jaar bestellen. Informatie hierover vind je op de website van titres-services Wallonie.

Woningen, leningen voor woningen….

Heb je financiële hulp nodig bij de aankoop van een huis? Bij het Vlaams Woningfonds in Vlaanderen kun je terecht voor een sociale lening wanneer je een woning koopt of verbouwt. De sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) bieden in het Vlaamse Gewest woningen of bouwgronden aan tegen gunstige voorwaarden aan mensen met een bescheiden inkomen.

Huur je een woning? Bij het Vlaams Woningfonds kun je eveneens een lening krijgen voor het betalen van je waarborg. Bij verschillende instanties kun je ook hulp krijgen voor het huren van een sociale woning.

Wanneer je in Brussel een woning wilt kopen, kun je voor een sociale lening terecht bij het Brusselse Woningfonds. Verschillende publieke spelers, zoals het Brusselse WoningfondsCommunity Land Trust Brussel (CLTB)Citydev, bouwen goedkope woningen voor personen die moeilijk aan de gewone marktprijs kunnen kopen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kun je bij 16 openbare vastgoedmaatschappijen (OVM’s) aankloppen om onder bepaalde voorwaarden een sociale woning te huren. Ook de Sociale Verhuurkantoren en het Brusselse Woningfonds bieden sociale woningen te huur aan.

In Wallonië kun je bij het kopen van een huis in de publieke sector genieten van een aankooppremie. De voorwaarden vind je op de website van Wallonie.be.

Heb je een groot gezin (+ 3 kinderen), dan kun je via Fonds du logement Wallonie financiële hulp krijgen voor de aankoop van een huis.

Huur je een woning in Wallonië? Bij La Société Wallonne du Crédit Social kun je eveneens een lening krijgen voor de betaling van je waarborg. Bij verschillende instanties, zoals Société de Logement Public (SLSP)Agence Immobilière Sociale (AIS)Associations de Promotion du Logement (APL) kun je ook terecht voor het huren van een sociale woning.

Openbaar vervoer

Bij de verschillende vervoersmaatschappijen, De Lijn, MIVB, TEC en NMBS zijn er kortingstarieven voor je gezinsleden.
De aanvragen kun je online of aan het loket van de vervoersmaatschappij indienen. Neem zeker eens een kijkje op hun websites om te vernemen of je de aanvraag online kunt indienen of niet.

Alimentatiegeld

Ben je gescheiden, dan vermeldt het vonnis de manier waarop het onderhoudsgeld wordt betaald. Zorgt de (niet) betaling van het alimentatiegeld voor problemen, dan kun je informeren bij de Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO). In ons artikel ‘Wat is onderhoudsgeld voor kinderen bij scheiding’ vind je hierover meer uitleg.

Sociale toeslag, éénoudertoeslag, schooltoeslag, studiebeurs ...

Als alleenstaande kun je recht hebben op een toeslag bovenop het basisbedrag van je Groeipakket (in Vlaanderen) of kinderbijslag (in Brussel of Wallonië).
Voor je studerende kinderen kun je ook recht hebben op een schooltoeslag of studiebeurs.
In ons artikel ‘Het Groeipakket en kinderbijslag voor alleenstaande ouders: wat verandert er?’ verneem je hier meer over.

Vond je dit artikel interessant? Neem dan zeker een kijkje naar onze andere blogartikels!

Bronnen:
• Vlaanderen.be
• Parentsolo.brussels
• Famillemonoparentale.wallonie.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!