FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Hoe vervoer je je kinderen in alle veiligheid?

De afgelopen jaren is het verkeer op onze Belgische wegen drastisch toegenomen. Als ouder moet je waken over de veiligheid van je kroost tijdens hun vervoer! Gelukkig bestaat er nu een ruim aanbod aan autostoelen en verhoogkussens. Wij zetten het voor jou allemaal op een rijtje! Maar neem het gewicht en de lengte van je kind bij de hand, want daarmee begint het.

Je (minderjarig) kind is kleiner dan 1,35m? Gebruik een aangepast kinderbeveiligingssysteem

Ben je geneigd om je kindje voor de veiligheid stevig vast te houden op je schoot? Doe het niet, een auto-ongeluk is zo onvoorspelbaar dat je je kindje nooit zou kunnen tegenhouden, waardoor het ernstige verwondingen zou oplopen. 
Ook de klassieke autogordel is onvoldoende om je oogappel veilig te vervoeren. Deze is ontworpen voor volwassenen. Jezelf en je kindje vastmaken met dezelfde gordel zou bij een ongeluk je kindje vastklemmen tussen de gordel en jezelf, met ernstige blessures als gevolg. 

Onder 1m35 is een geschikt kinderbeveiligingssysteem aangepast aan het gewicht van je kind noodzakelijk. Je moet de juiste gewichtscategorie kiezen. Het lichaam van jonge kinderen heeft nood aan extra ondersteuning, omdat hun nek onvoldoende sterk is om zware krachten bij een voorwaartse aanrijding op te vangen. Bijgevolg moet je een baby altijd tegen de rijrichting in vervoeren en in een gepaste autostoel (groep 0 en 0+), in de volksmond een “maxi-cosi”.

Hieronder vind je de verschillende groepen terug: 

Groep 0:
0-10 kg: van de geboorte tot 11 à 14 maanden: reiswiegen voor in de wagen en specifieke autostoelen tegen de rijrichting in. 
Groep 0+:
0-13 kg: van de geboorte tot 12 à 15 maanden: babyzitje tegen de rijrichting in. 
Groep 1:
9-18 kg: van 9 maanden tot 4,5 jaar: kinderzitje in de rijrichting met 5 riempjes
Groep 2:
15-25 kg: van 3 tot 7 jaar: verhogingskussen dat gebruik maakt van de klassieke driepuntsgordel. 
Groep 3: 
22-36 kg: van 6 tot 12 jaar: verhogingskussen dat gebruik maakt van de klassieke driepuntsgordel.
Groep 1/2/3:
Meegroeistoel die je kunt omvormen in functie van het gewicht. Meestal te gebruiken tussen 9 à 36kg of 1 en 10 à 12 jaar.
Deze speciaal ontworpen beveiligingssystemen zorgen voor een betere bescherming bij een frontale botsing en zorgen ervoor dat je oogappel bij zijdelingse botsingen of roll-overs niet uit de auto wordt geslingerd.

Welke autostoel vanaf 1,35m?

Vanaf 1,35m (dus rond de leeftijd van 10 à 12 jaar), mag je kind de klassieke autogordel gebruiken zonder bijkomend beveiligingssysteem. Sommige kinderen verkiezen om toch nog gebruik te maken van een verhoogkussen, al was het maar om naar buiten te kijken.

Opgelet, in sommige landen zoals ons buurland Duitsland is er een specifiek beveiligingssysteem nodig tot 1m50. Vertrek je binnenkort op reis? Check zeker de verkeersregels in het buitenland

De uitzondering bevestigt de regel

Onze wetgeving laat een aantal uitzonderingen toe voor kinderen die ouder zijn dan 3 jaar, mits ze de klassieke veiligheidsgordel gebruiken: 

  • Je kind reist in een voertuig met meer dan 8 passagiersplaatsen, autobus, autocar of taxi.
  • Er kan geen derde kindbeveiligingssysteem op de achterbank geplaatst worden, omdat er al 2 in gebruik zijn. 
  • Je vervoert af en toe andere kinderen dan je eigen kinderen over een korte afstand.

Voor kinderen die jonger zijn dan 3 gelden deze uitzonderingen niet. Zonder gepast kindbeveiligingssysteem mag het kind niet meerijden. 

I-size kinderzitjes, een Europese veiligheidsnorm

Sinds 2013 is er een nieuwe norm, beter bekend als i-Size. Voor deze norm was het gewicht het bepalende criterium, maar bij I-Size is de lengte het belangrijkste criterium. De indeling op basis van de lengte maakt het voor de ouders makkelijker om hun kinderen correct te vervoeren omdat ouders meestal beter op de hoogte zijn van de lengte van hun kind dan van hun gewicht. Denk bijvoorbeeld aan de kinderkleding die ook gebaseerd is op de lengte, wat een eenvoudig geheugensteuntje kan zijn.

In de I-size norm reizen kinderen langer in de veilige achterwaartse richting, tot minimaal 15 maanden en sommige modellen bieden deze mogelijkheid aan tot 4 jaar of 105 cm. Deze I-size autostoelen zijn geslaagd op de crashtests en behaalden betere resultaten bij zijdelingse aanrijdingen door de extra ondersteuning.

Wens je zo’n model te kopen? Check dan even of je auto voorzien is van de nodige ankerpunten.

Geen I-size? Geen paniek, de autostoeltjes die beantwoorden aan de voorgaande veiligheidsnorm gebaseerd op het gewicht zijn nog steeds relevant.

Wist je dit al over kinderzitjes?

  • De beste kinderzitjes zijn meestal niet voor verschillende leeftijdsgroepen bestemd.
  • Installeer voorin op de passagiersplaats nooit achterwaarts gerichte kinderstoelen, als de airbag niet is uitgeschakeld.
  • Het is belangrijk dat jouw kind met het hoofd tussen de hoofdsteunen zit.
  • Je maakt best de overstap naar een andere categorie wanneer de ruggensteun bij jouw kind de ooghoogte bereikt.

Graag nog andere weetjes? Raadpleeg dan onze Parentia-blog ! 

Bronnen:

  • VIAS
  • Politie.be
  • Kind en gezin

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!