Hoe zorg je ervoor dat je baby niet te warm heeft in de zomer?
Met deze tips weet je of je baby te warm heeft:
Voel aan het nekje
Check altijd het nekje van je baby. Als het warm en zweterig aanvoelt, weet je dat het tijd is om af te koelen. Een fris washandje doet dan wonderen! Zorg er vooral voor dat je je kleintje niet te warm en niet te koud kleedt (zeker niet als het ‘s nachts afkoelt). Tussen de 20 en 27 graden geef je je baby een rompertje en lichte slaapzak, is het warmer dan 27 graden, trek je baby dan enkel een rompertje en luier of enkel een luier aan.
Kijk naar het gezichtje
Rode wangen en een glimmend gezichtje zijn vaak tekenen dat je kleintje het te warm heeft. Tijd om in de schaduw te gaan of een frisse doek erbij te pakken!
Let op het gedrag van je baby
Als je baby rusteloos of juist erg slaperig is, dan weet je dat de hitte de boosdoener kan zijn. Oververhitting kan ervoor zorgen dat ze zich anders gedragen dan normaal.
Check de ademhaling van je kleintje
Snelle, oppervlakkige ademhaling is een duidelijke aanwijzing dat je baby het te warm heeft. Dan zet je snel de ventilator aan of geef je een koel badje.
Voel aan het buikje
Een warme buik kan een teken zijn van oververhitting, zelfs als de handjes en voetjes koel aanvoelen. Probeer altijd de buik van je kleintje te controleren.
Kijk naar de urine
Donkere urine of minder natte luiers kunnen aangeven dat je baby gedehydrateerd is. Zorg ervoor dat je extra vaak voed om de vochtbalans op peil te houden. Baby’s die borstvoeding krijgen, zullen misschien wat vaker willen drinken. Drinkt je kindje van de fles of is het al wat ouder? Geef dan best wat extra water overdag. Heeft je baby droge lippen of een droog mondje? Dan is het zeker tijd om actie te ondernemen want dat kan wijzen op uitdroging door oververhitting.
Huilen zonder reden
Onverklaarbaar huilen, ondanks dat je alles hebt geprobeerd, kan erop wijzen dat je baby het te warm heeft. Dan neem je ze mee naar een koelere plek en geef je ze wat extra knuffels.
Check de lichaamstemperatuur
Een verhoging van de lichaamstemperatuur kan ook duiden op oververhitting. Een temperatuur boven de 38° C? Dan moet je actie ondernemen!
Eén ding is zeker! Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.
Ben je pas bevallen? Dan staan er misschien nog wel enkele to do’s op je lijst. Ontdek hier alle to do’s na de bevalling.
Maar ook in de slaapkamer kan het te warm zijn! Check deze tips:
De ideale kamertemperatuur is 18 graden maar dat lukt dus niet altijd in de zomer.
Bye bye zon: houd ze buiten
Overdag doe je best de gordijnen en/of rolluiken dicht om de zon buiten te houden. Zo blijft het binnen een stuk koeler.
Laat het huis goed verluchten
In de vooravond zet je alle ramen open om het huis lekker te laten doorluchten.
Gebruik katoenen lakens
Katoenen lakens en een luchtdoorlatende matrasbeschermer zijn echt een must. Ze helpen om de temperatuur in het bedje aangenaam te houden.
Zet een ventilator aan
Een ventilator kan wonderen doen om de kamer af te koelen. Een trucje dat ik gebruik: hang een vochtige handdoek op een stoel voor de ventilator. Zo koelt de ruimte nog sneller af.
Verplaats het bedje
Als de kamertemperatuur echt te hoog is, overweeg dan om je baby in een koelere ruimte te laten slapen. Zet bijvoorbeeld het reisbedje in de gang of een andere koelere plek in huis.
Klaar voor de vakantie? Vergeet de Kids-ID niet!
Neem snel even een kijkje naar onze blog boordevol leuke tips en weetjes over opvoeding, gezinsadministratie en nog veel meer.
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.