Waarom moet de knuffel altijd mee op stap?
Welke rol speelt een knuffel voor je peuter?
Onderzoek heeft uitgewezen dat 60% van de kinderen in Europa een knuffel heeft. Ze kunnen een rol spelen in de emotionele ontwikkeling. Dit is te verklaren door het feit dat deze knuffels steun geven aan je kind. Ze bieden troost en zekerheid en helpen bij de ontwikkeling van zijn zelfstandigheid.
De Britse kinderarts D.W. Winnicot noemt knuffels in dit opzicht “transitionele objecten”. De knuffel helpt je kleine spruit bij het opgroeien - de transitie of verandering – van baby naar kind. Vanaf het moment dat een baby ongeveer zes maanden oud is, zal het gaan beseffen dat de mama of papa er niet altijd is. Zeker in onze westerse maatschappij waar veel kinderen hun eigen slaapkamer hebben. Omwille van dat besef kan er een band ontstaan tussen je kind en zijn knuffel. Je oogappel kent zijn knuffel eigenschappen toe, waarover hij of zij zelf nog niet beschikt. De knuffel vertelt je zoon of dochter dat alles goedkomt, biedt troost en zachtheid en op die manier leert je kind zichzelf gerust te stellen. In tegenstelling tot de ouders, kan de knuffel bovendien overal makkelijk mee. Op die manier is er altijd iemand (of iets) in de buurt om hem of haar te steunen in beangstigende situaties.
Het hebben van en hechten aan een knuffel is bovendien een teken van groeiende creativiteit en verbeelding. Zo zal de knuffel willens nillens deel moeten nemen aan tal van rollenspelletjes en mee op avontuur moeten door de grote jungle die wij ook al eens de tuin noemen.
Het feit dat je schatje met een knuffel rondzeult, hoeft dus absoluut niet te betekenen dat hij bij jullie als ouders geen of onvoldoende troost vindt, of dat de band tussen jezelf en je kleintje minder sterk zou zijn dan de band van ouders met kinderen die geen knuffel meedragen. Een onafscheidelijke band tussen kind en knuffel is met andere woorden absoluut normaal.
Het is dan ook belangrijk je kindje de steun van een knuffel te gunnen als hij daar nood aan zou hebben.
Het is bovendien ook belangrijk dat je de keuze van je schat respecteert. Heb je de meest prachtige teddybeer gekocht en desondanks toont je kleintje er absoluut geen interesse in?
Het is dan ook belangrijk je kindje de steun van een knuffel te gunnen als hij daar nood aan zou hebben.
Het is bovendien ook belangrijk dat je de keuze van je schat respecteert. Heb je de meest prachtige teddybeer gekocht en desondanks toont je kleintje er absoluut geen interesse in?
Dan zal je je daarbij moeten neerleggen. Als je kind bijvoorbeeld de lelijke oranje knuffel die je gratis bij je boodschappen kreeg, verkiest, dan gaan je anders zo overtuigende argumenten je kleintje niet van gedachten doen veranderen. Je kleintje ziet dan iets in de lelijke knuffel, dat hij niet ziet in de mooie grote teddybeer die jij zo prachtig vindt. Zoals het gezegde gaat, over smaak en kleur valt niet te twisten.
Mijn kind heeft helemaal geen behoefte aan een knuffel. Moet ik me nu zorgen maken?
Uiteraard is ook hier niets om je zorgen over te maken. 40% van de kinderen heeft nooit behoefte aan een knuffel die hen troost biedt. Zij leren (misschien wat sneller dan anderen) zichzelf te troosten, waardoor de knuffel niet nodig is.
Enkele tips!
Was de knuffel regelmatig:
Je kindje zal zijn knuffel vermoedelijk overal met zich mee willen slepen. Onvermijdelijk gaat hij na verloop van tijd dan ook vuil en smoezelig zijn. Ook de geur zal ver van aangenaam te noemen zijn. Het is daarom aangeraden de knuffel regelmatig te wassen. Wacht hier niet te lang mee. Als je te lang wacht om een knuffel te wassen, zal je kindje meer aan de geur van je knuffel gehecht raken dan aan de knuffel zelf.
Probeer daarom ook steeds meer dan één exemplaar van dezelfde knuffel in huis te hebben. Je kan dan ongemerkt de propere knuffel ruilen met de vuile om de vuile knuffel dan in de was te doen. Bovendien is het in geval van verlies ook zeer interessant als je een dubbel liggen hebt. Dit om dramatische situaties te vermijden.
Draag zorg voor de knuffel:
Er zullen zich situaties voordoen waarin je kleintje zijn knuffel niet kan meenemen. In dat geval is het nodig dat je je kindje verzekert dat de knuffel er bij thuiskomst nog steeds gaat zijn. Laat je kind zelf een veilige plek kiezen om zijn knuffel achter te laten en zorg ervoor dat de knuffel nog steeds op exact dezelfde plek ligt wanneer jullie weer thuiskomen.
Probeer de afhankelijkheid van de knuffel te beperken of te verminderen:
Ergens tussen de leeftijd van 2 en 5 zal je kind op een punt komen waarop hij meer afstand zal kunnen nemen van zijn knuffel. Hij is op een punt gekomen waarop hij klaar is om de wereld zonder knuffel te gaan verkennen. Stimuleer dit ook. Je kunt at doen op verschillende manieren
- Beperk van begin af aan het gebruik van de knuffel. Laat je kindje er niet aan wennen dat de knuffel in alle situaties mee kan. Geef op voorhand een aantal situaties mee waarin de knuffel niet mee op sleeptouw mag en leg ook duidelijk uit waarom. Zo kun je bijvoorbeeld niet toelaten dat je kindje zijn knuffel mee de zandbak in neemt, om te voorkomen dat hij heel vuil wordt.
- Eén van de functies van de knuffel is troost bieden. Observeer je kind goed en probeer hem te troosten nog voor hij troost gaat zoeken bij zijn lievelingsbeertje.
- Geef je kind iets anders te doen. Neem niet zomaar de knuffel weg maar ruil hem in voor een alternatief, een bezigheid. Vraag of je de knuffel mag bijhouden, terwijl je met je kindje een spelletje speelt, een boekje leest of een liedje zingt. Op die manier heeft hij geen tijd om zich af te vragen wat er met de knuffel gebeurd is.
- Vermijd spanningen: doe je best om ervoor te zorgen dat je kindje geen druk of spanning voelt. Vraag niet te veel van hem, want hoe hoger de druk die je kindje voelt, hoe groter de nood aan de knuffel.
Tot slot!
Het is absoluut niet nodig je zorgen te maken als je kindje nood heeft aan een knuffel, maar het is ook absoluut ok als je kindje geen nood heeft aan die knuffel. Elk kind is anders, elk kind is uniek en dat mag. Meer zelfs, het is die diversiteit die jouw kind jouw kind maakt. Het is daarom ook aan de ouders om na te gaan waaraan zijn kind nood heeft en daar dan op in te spelen.
Met andere woorden, geniet van je kind (en misschien ook van zijn knuffel)!Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.
levensfase
topics
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor
Stel je vraag online
Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!