Mijn kindje werd prematuur geboren. Worden medische kosten terugbetaald?
Geen hospitalisatieverzekering voor pasgeboren kindjes
Specifieke ziekteverzekeringen of hospitalisatieverzekeringen voor pasgeboren baby’tjes bestaan niet. Dat hoeft ook niet: zodra je je dochter of zoon inschrijft op het gemeentehuis, wordt zij of hij mee ingeschreven op jouw ziekteverzekering of die van je partner. Dat geldt ook voor de hospitalisatieverzekering: zolang moeder en kind samen in het ziekenhuis verblijven, worden alle kosten op een gemeenschappelijke factuur verzameld, die terugbetaald wordt door de hospitalisatieverzekering van de moeder.
Wel een verzekering voor premature kindjes
Maar soms moeten kindjes langer in het ziekenhuis blijven, zoals prematuur geboren baby’s of baby’s met een medische afwijking. In dat geval is het belangrijk dat je hen wel apart inschrijft onder je eigen hospitalisatieverzekering of die van je partner. Dit moet je binnen de drie maanden doen. Als je je kindje binnen deze termijn op je eigen verzekering inschrijft, is bijkomend medisch onderzoek door de arts van het ziekenfonds zelfs niet nodig. Inschrijven kan gemakkelijk door je ziekenfonds of verzekeraar op de hoogte te brengen van de geboorte van je kind en te vragen om je kindje op te nemen in de polis.
Onderzoeken door gespecialiseerde centra
Is je kindje geboren na een zwangerschap van minder dan 32 weken en/of met een geboortegewicht lager dan 1.500 gram? Dan is de kans groot dat je kindje nog enkele opvolgingsonderzoeken moet ondergaan in een gespecialiseerd centrum, tot je zoontje of dochtertje de leeftijd van 5,5 jaar heeft bereikt. Je ziekenfonds komt tegemoet in die kosten.
Lijst van gespecialiseerde centra
Enkel wanneer je kindje na minder dan 32 weken zwangerschap geboren werd en/of minder dan 1.500 gram woog bij de geboorte, kun je terecht in een gespecialiseerd centrum voor de opvolging van ernstig prematuur geboren kinderen. De arts die je behandelde bij de geboorte vult daarvoor een attest in dat bevestigt dat je kindje aan deze voorwaarden voldoet. Zo’n centrum onderzoekt je kindje op vaste scharnierleeftijden in haar of zijn ontwikkeling, aan de hand van vier soorten ‘bilans’. Als je kindje aan de voorwaarden voldoet, zal het behandelend personeel het aanvraagformulier voor tegemoetkoming in de revalidatiekosten invullen, en daarbij het attest van je arts bijvoegen. Die twee documenten moet je aan je ziekenfonds bezorgen om goedkeuring te krijgen voor een behandeling in dat specifieke centrum. Het ziekenfonds komt dan tegemoet in de kosten voor de verschillende onderzoeken die je kindje volgens de bilans ondergaat. Die terugbetaling loopt via de derdebetalersregeling. Voor de onderzoeken betaal je het remgeld, net zoals bij de raadplegingen bij de behandelende arts.
Parentia staat aan je zijde
Premature kindjes zijn niet zelden zorgenkindjes. We wensen jullie alle geluk toe. Hier bij Parentia staan we graag voor je klaar als je vragen hebt. Vraag zeker je startbedrag (in vlaanderen) of je kraamgeld (in Brussel of Wallonië) aan als je dat nog niet gedaan hebt. Daarnaast staan we je bij in je gezinsadministratie. Zo is het belangrijk om te weten wat de extra tijd in het ziekenhuis met je moederschapsverlof doet.
Veel goede moed!
Bronnen:
RIZIV
Kind & Gezin
Veel goede moed!
Bronnen:
RIZIV
Kind & Gezin
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.
levensfase
topics
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor
Stel je vraag online
Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!