FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Het eerste tandje! Een handige gids met alles wat je moet weten over tandjes krijgen.

Een van de meest memorabele momenten in de ontwikkeling van je kindje staat voor de deur: het verschijnen van het allereerste tandje! Een grote stap voor jou en je kleintje, en we weten dat je vast zit te popelen met vragen.
Hoe herken je de eerste symptomen? Wat kun je zelf doen om je kleintje te helpen? Wanneer moet ik de eerste keer naar de tandarts? Hoe houd ik het eerste tandje bij? En natuurlijk, wanneer begin je met het poetsen van die schattige kleine tandjes? Geen zorgen, we hebben alle antwoorden voor je klaarstaan in deze handige gids voor de eerste tandjes!

Typische symptomen van tandjes krijgen

Het proces van tandjes krijgen is voor elk kindje uniek, maar er zijn enkele typische symptomen die je kunt verwachten:

  • Meer hangerig en huilerig: Je kleine schat kan iets meer troost nodig hebben dan normaal.
  • Tandvleesroodheid en Irritatie: Een duidelijk teken dat er iets onder de oppervlakte broeit!
  • Lopende neus: Een verrassend maar veelvoorkomend symptoom.
  • Kwijlen: Tijd om die schattige slabbetjes tevoorschijn te halen!
  • Onrustig slapen: Kleintjes kunnen wat meer moeite hebben om in slaap te vallen.
  • Verminderde eetlust: Geef je kleintje even wat minder eten, maar zorg dat hij genoeg blijven drinken.
  • Lichte temperatuursverhoging: Houd het in de gaten, maar maak je geen zorgen, dit is normaal.

Wanneer komen die eerste tandjes door?

De meeste kinderen zeggen hallo tegen hun eerste tandje rond de leeftijd van 6 maanden, maar het is volkomen normaal als dit moment wat eerder of later plaatsvindt. Eerst komen meestal de onderste snijtanden, gevolgd door de bovenste. Tegen de tijd dat je kindje ongeveer 30 maanden oud is, zou het hele melkgebit, bestaande uit 20 tandjes, aanwezig moeten zijn. Ongelooflijk hé? 

Verzachting van de tandpijn

Je wilt natuurlijk niets liever dan je kleintje troost bieden. Hier zijn enkele tips:

  • Masseren: Een zachte massage van het tandvlees kan wonderen doen.
  • Bijtring: Een harde bijtring biedt verlichting en is veilig om op te kauwen.
  • Tandgel: Op advies van de dokter kan een speciale gel ook verlichting bieden.

Tandhygiëne: wanneer poets ik voor het eerst de tandjes?

Zodra dat eerste tandje tevoorschijn komt, is het tijd om te beginnen met poetsen. Gebruik een zachte tandenborstel en een tandpasta met 500 tot 700 ppm fluoride. Zorg dat je kleintje na het poetsen goed spoelt. Het houdt niet alleen de mond van je kindje gezond, maar het bouwt ook de basis voor een levenslange hygiëne gewoonte.

Wanneer moet je voor de eerste keer naar de tandarts?

Het eerste tandartsbezoek is een belangrijke stap in de mondgezondheid van je kind. Wij geven je enkele tips om er een positieve ervaring van te maken:

  • Begin vroeg: Plan het eerste bezoek aan de tandarts kort nadat het eerste tandje is doorgekomen, maar uiterlijk rond de eerste verjaardag van je kind. Dit helpt je kind wennen aan de tandarts en bevordert een gezonde mondhygiëne vanaf jonge leeftijd.
  • Kies een kindvriendelijke Tandarts: Zoek een tandarts die ervaring heeft met jonge kinderen en bekend staat om een zachte, geduldige benadering.
  • Speel thuis al eens tandartsje: Maak je kind spelenderwijs vertrouwd met wat er gaat gebeuren. Gebruik een tandenborstel om te laten zien hoe de tandarts kijkt naar en telt de tanden.
  • Lees voor: Er zijn fantastische boekjes over het tandartsbezoek die je kind kunnen voorbereiden op wat er gaat komen.
  • Praat positief over de tandarts: Praat positief over de tandarts en vermijd het gebruik van woorden die angst kunnen opwekken. Leg uit dat de tandarts helpt om de tandjes sterk en gezond te houden.

Leuke ideeën om de eerste tandjes bij te houden: 

  • Tandengroeikaart: Maak een tandengroeikaart waarop je kunt aankruisen welke tanden al zijn doorgekomen. Dit is niet alleen leuk om bij te houden, maar het helpt ook om te weten welke tanden je extra aandacht moet geven tijdens het poetsen.
  • Fotoboek: Maak een fotoboek met mijlpalen, waaronder de ontwikkeling van de tandjes. Maak zeker een leuke foto van je kind met zijn/haar eerste tandje uit, heerlijk om later op terug te kijken. Voeg foto's toe van elke keer dat er een nieuw tandje bij komt.
  • Tandenfeedoosje: Maak zelf een speciaal "tandenfeedoosje" voor wanneer de tandjes later gaan wisselen. Dit kan een leuke manier zijn om elk tandje dat uitvalt te bewaren en te koesteren.
  • Beloningssysteem: Stel een beloningssysteem in voor elke keer dat je kind zijn of haar tanden poetst zonder klagen. Dit kan variëren van een sticker tot een extra verhaaltje voor het slapengaan.

TIP: heb je vragen over gezinsadministratie? Of je bijvoorbeeld een verzekering moet afsluiten? Kom het allemaal te weten op onze Parentia-blog.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!