FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Vroedvrouw, gynaecoloog of doula. Wie past bij jouw bevalling?

Wie zal jou tijdens je zwangerschap begeleiden? Of je nu kiest voor een vroedvrouw, gynaecoloog of doula, goede ondersteuning maakt een wereld van verschil. We zetten alle opties op een rij, zodat jij kunt kiezen wat het beste bij jou past!

Wat doet een vroedvrouw?

Laten we beginnen met de vroedvrouw. Want zeg nu zelf, dit is écht een van de mooiste beroepen ter wereld! Vroedvrouwen zijn medische experts die speciaal opgeleid zijn in alles wat met zwangerschap en bevalling te maken heeft. Ze staan je niet alleen bij tijdens de zwangerschap, maar ook bij de geboorte en de periode daarna. Van het monitoren van de baby tot het beantwoorden van al jouw vragen – ze zijn er voor jou.

Vandaag de dag volgen gynaecologen zo’n 98% van de zwangere vrouwen in België, maar bij een laag-risico zwangerschap is het ook mogelijk om een vroedvrouw of zelfs een huisarts te raadplegen. Een laag-risico zwangerschap betekent dat jij én je baby gezond zijn, en dat je zwanger bent van één kindje.

Ben je zwanger? Zorg dan dat je je startbedrag (in Vlaanderen) of je kraamgeld (in Brussel en Wallonië) niet vergeet aan te vragen!

Medische begeleiding en meer

Een vroedvrouw doet alles wat je van medische begeleiding kunt verwachten, en nog zoveel meer. Ze kan jouw zwangerschap opvolgen, de bevalling begeleiden en ook postpartum is ze er voor je. Naast alle medische checks is er bij een vroedvrouw veel ruimte voor emotionele steun en voorlichting. Ze nemen echt de tijd om te luisteren, vragen te beantwoorden en je gerust te stellen.

Zorg op maat

Het mooie aan een vroedvrouw is dat je zorg op maat krijgt. Je kunt haar zowel in het ziekenhuis als bij je thuis zien. Ze houdt bovendien echt rekening met jouw wensen en voorkeuren. Wil je graag thuis bevallen? Of liever in een ziekenhuis, maar dan met de persoonlijke touch van een vroedvrouw aan je zijde? Het kan allemaal!

Er bestaat geen standaardregeling voor het inschakelen van een vroedvrouw. Een mama kan contact opnemen wanneer ze daar behoefte aan heeft. Als een gynaecoloog bijvoorbeeld een medisch probleem vaststelt, kunnen er veel vragen ontstaan, en dan kan de steun van een vroedvrouw heel waardevol zijn. Je kunt een vroedvrouw je volledige zwangerschap laten begeleiden of je kan ze enkel inschakelen als voorbereiding op je bevalling.

Goed om weten!

Wat je reden ook is om contact op te nemen, veel afspraken worden vergoed door de mutualiteit. Je kunt vandaag je gynaecoloog raadplegen en morgen een vroedvrouw zonder zorgen; de verschillende RIZIV-codes zorgen ervoor dat beide bezoeken vergoed worden.

Wat doet een gynaecoloog?

Een gynaecoloog is een arts gespecialiseerd in de begeleiding van zwangerschap en bevalling, met een focus op medische veiligheid. Zeker wanneer je zwangerschap net iets ingewikkelder is, maakt de aanwezigheid van een gynaecoloog een groot verschil.

Medisch specialist

Als je kiest voor een gynaecoloog, kies je voor iemand met een diepgaande medische kennis. Ze kunnen medische ingrepen doen zoals een keizersnede, en staan klaar voor alles wat maar een beetje complexer wordt. Bij zwangerschapscomplicaties of een verhoogd risico tijdens de bevalling is de gynaecoloog er zeker bij.

Samenwerking met vroedvrouwen

Je hoeft gelukkig niet te kiezen voor of het een of het ander. Veel gynaecologen werken samen met vroedvrouwen. Zo krijg je de medische expertise van de gynaecoloog en de holistische begeleiding van de vroedvrouw. De perfecte combo voor wie het zekere voor het onzekere wil nemen!

Kindje bijna daar? Ontdek in onze handige gids welke mensen en instanties er voor je klaar staan.

Wat doet een doula?

En dan hebben we de doula, misschien minder bekend maar oh zo waardevol. Een doula is er helemaal voor jouw mentale en emotionele welzijn tijdens de zwangerschap en bevalling. Ze biedt geen medische zorg, maar richt zich vooral op fysieke en mentale steun.

Emotionele en mentale begeleiding

Een doula helpt je ontspannen, geeft tips om om te gaan met pijn, en staat je bij tijdens de weeën. Ze zorgt voor een kalme, veilige omgeving waarin jij je helemaal kunt focussen op het proces. Dit kan een wereld van verschil maken tijdens de bevalling.

Ondersteuning van jouw partner

Naast jou, vergeet de doula ook je partner niet. Een doula helpt de partner om zich comfortabel te voelen, geeft tips over hoe ze kunnen helpen en zorgt ervoor dat iedereen op hun gemak is. Ze creëert een fijne sfeer waarin iedereen zijn of haar rol kan vervullen.

Hoe kies je de begeleiding die bij jou past?

Nu je een beetje weet wat de verschillende zorgverleners doen, komt natuurlijk de vraag: wat past het best bij jou? Hier zijn enkele tips:

Denk na over je behoeften en verwachtingen. Wat vind je belangrijk? Heb je behoefte aan medische zorg of aan emotionele steun? Of misschien beide?

Combineer waar mogelijk. Het mooie is dat je niet per se hoeft te kiezen. Wil je een doula voor de mentale steun en een vroedvrouw voor je medische follow-up? Dat kan! Of misschien voel je je het veiligst met een gynaecoloog én een vroedvrouw.

Praktische overwegingen. Denk ook aan zaken zoals de kostprijs en je verzekering. Niet elke verzekeraar dekt bijvoorbeeld een doula. Maar er zijn vaak wel opties om hier tegemoetkomingen voor te krijgen.

Wil je meer weten over de praktische zaken rondom zwangerschap en gezinsadministratie? Neem een kijkje op onze blog!

Vraag nu je startbedrag van € 1.238,78 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!