Vroedvrouw, het mooiste beroep ter wereld waarover nog zo weinig geweten is!
Van welke begeleiding kan een zwangere vrouw genieten in België?
Er bestaan 3 mogelijkheden
- De gynaecoloog
- De huisarts
- De vroedvrouw
Vandaag-de-dag worden 98% van de zwangere vrouwen opgevolgd door een gynaecoloog. Niettemin, is het mogelijk om zich te richten tot de huisarts of een vroedvrouw voor een laag-risico zwangerschap. Een zwangerschap met een laag risico is een normale zwangerschap waar de toekomstige moeder in goede gezondheid verkeert en zwanger is van een éénling, eveneens in goede gezondheid.
Om zich voor te bereiden op de geboorte, bestaan er verschillende hulpbronnen/ondersteuningsmogelijkheden:
- De osteopaat/kinesitherapeut: om zorg te dragen voor je rug en bekken.
- De doula’s: een ondersteuning die nog niet heel erg gekend is. De doula’s vervangen de vroegere zusters. Ze delen hun ervaringen, bieden een luisterend oor en kunnen heel wat informatie geven over de zwangerschap en de geboorte. Er wordt niet gesproken over een medische of paramedische begeleiding, maar wel over een psychische begeleiding tijdens de zwangerschap. In België, wordt de begeleiding door een doula nog niet erkend. De doula’s volgen niet-officiële opleidingen, dit bemoeilijkt de erkenning. Maar in Vlaanderen komt er stilaan verandering. De Voorzorg Antwerpen en het Vlaams en neutraal ziekenfonds bieden nu al een tussenkomst aan bij de begeleiding door een doula.
De verschillende mogelijkheden kunnen gecombineerd worden. Het is voor een zwangere vrouw perfect mogelijk om een gynaecoloog en tegelijkertijd een vroedvrouw te raadplegen of een afspraak te maken bij de gynaecoloog of vroedvrouw en eveneens bij een kinesitherapeut.
Vanaf welk moment is het wenselijk om een vroedvrouw te contacteren? Is het kostenplaatje hetzelfde als bij de gynaecoloog?
Er bestaat geen standaardregeling. Een mama mag contact opnemen met een vroedvrouw zodra ze er nood aan heeft. Wanneer er bij de gynaecoloog een medisch probleem wordt vastgesteld, heeft de toekomstige mama misschien behoefte aan antwoorden op haar vragen.
Alles is afhankelijk van hoe ze de steun van een vroedvrouw inschat. Hier zijn de verschillende mogelijkheden:
- De toekomstige mama wenst begeleid te worden tijdens haar volledige zwangerschap.
Een vroedvrouw kan een zwangerschap perfect van A tot Z opvolgen. In zo’n geval neem je best zo snel mogelijk contact op met een vroedvrouw. Het enige wat ze niet op zich kan nemen is de echografie, ze zal ze echter wel voorschrijven. De toekomstige mama zal zich dan voor de 3 echo’s tot haar gynaecoloog moeten wenden. Een gynaecologische opvolging is niet echt nodig, als alles vlot verloopt. - De toekomstige mama wenst enkel begeleid te worden bij de voorbereiding op de bevalling.
De mama beschikt over bijkomende bedenktijd. Er wordt aangeraden om contact op te nemen met een vroedvrouw in de loop van het 2de trimester (meestal na de 2de echografie). Enerzijds weet men nooit op voorhand wat een echografie kan aantonen en anderzijds is het niet doeltreffend om de begeleiding te vroeg van start te laten gaan.
Waar vind ik een beschikbare vroedvrouw?
Enerzijds op de website www.vroedvrouwen.be. Je vindt er een zoekmotor per regio of per gewenste zorg.
Het is bijvoorbeeld mogelijk om een vroedvrouw te vinden in de regio Oost-Vlaanderen die zich bezighoudt met de begeleiding van een thuisbevalling.
Anderzijds kunnen sociale media, mond-aan-mond reclame en gynaecologen ook helpen bij het vinden van een vroedvrouw.
Hoeveel zal het kosten?
- Als de vroedvrouw geconventioneerd is, worden de prijzen vastgelegd door het RIZIV. De patiënte wordt dan aan 100% terugbetaald. De enige variabele kosten zijn de voorbereiding tot de bevalling.
- Als de vroedvrouw niet-geconventioneerd is, bepaalt ze zelf de prijs van de raadpleging. De patiënte wordt dan aan 75% terugbetaald door het RIZIV.
In beide gevallen heeft de toekomstige mama recht op maximum 12 terugbetaalde bezoeken.
Wat zijn de voordelen van een vroedvrouw in tegenstelling tot de begeleiding die voorgesteld wordt door de gynaecoloog?
Vroedvrouwen beschikken in het algemeen over meer tijd. Een bezoek aan de vroedvrouw duurt meestal 30 minuten tot een uur. Patiënten hebben dan alle tijd om hun vragen te stellen en om gehoord te worden.
Bovendien, beschikken ze over fysiologische vaardigheden die gynaecologen niet hebben.
De onderwerpen die aan bod komen bij de vroedvrouw zijn talrijk en zeer uiteenlopend:
- Borstvoeding
- Post-partum
- Voorbereiding tot de geboorte (yoga, prénatale aquagym, sofrologie, haptonomie)
- Aquagym
Wanneer de vroedvrouw bijkomende opleidingen heeft gevolgd, kan een bezoek bij de vroedvrouw nog veel meer bieden. Het helpt toekomstige mama’s echt om hun stress te beheersen tijdens de zwangerschap, zodat ze zo rustig mogelijk blijven en dat de bevalling vlot verloopt.
Wat zijn de verschillende mogelijkheden/verschillende locaties om te bevallen?
- Het ziekenhuis: momenteel vinden 99% van de bevallingen er plaats
- Het technisch plateau: de bevalling vindt ook plaats in het ziekenhuis, maar de vroedvrouw begeleidt de toekomstige mama vanaf de aanloop van de bevalling tot de werkelijke geboorte van het kind. Deze vorm richt zich tot de mama’s die een iets natuurlijkere bevalling willen, maar tegelijkertijd toch een medisch ondersteunde omgeving verkiezen.
- Het geboortehuis: enkel gericht tot laag-risico zwangerschappen. De volledige bevalling vindt plaats in het geboortehuis. Het is mogelijk om bijvoorbeeld in het water te bevallen met behulp van een verplaatsbaar bad, dat verzet wordt volgens de voorkeur van de mama. Een epidurale verdoving is hier echter niet mogelijk, voor de simpele reden dat er geen anesthesist aanwezig is. Net zoals thuis, vindt de bevalling plaats in een kamer, maar in geval van nood kunnen er wel eerste zorgen toegediend worden.
Sommige ziekenhuizen beschikken over een intramuraal geboortehuis. Deze dienstverlening blijft echter wel zeldzaam, waardoor vrije plaatsen moeilijk te vinden zijn. Het is noodzakelijk om bij het begin van de zwangerschap de nodige stappen te ondernemen, als zo’n geboortehuis de voorkeur geniet van de ouders. - Thuisbevalling: twee vroedvrouwen komen bij je thuis wanneer de bevalling van start gaat. Deze optie is slechts mogelijk bij een laag-risico zwangerschap.
Welke raad zou u geven aan een toekomstige mama die verneemt dat ze zwanger is?
De mama moet goed nadenken over de plaats waar ze zou willen bevallen.
Als het ziekenhuis haar voorkeur geniet, moet er zeker nagedacht worden over de gewenste begeleiding en de visie van het ziekenhuis.
Nog een bijkomende reden om een eerste afspraak te maken met een vroedvrouw. De neutrale visie van de vroedvrouw zal het voor de mama mogelijk maken om haar keuze te maken:
- De verschillende opties worden uitgelegd.
- De nodige informatie omtrent de verschillende ziekenhuizen wordt meegegeven.
- In functie van de gewenste aanpak en visie, kunnen er namen van gynaecologen doorgegeven worden.
Deze vragen mogen niet onderschat worden, dit om teleurstellingen na de bevalling te vermijden.
Wat als de kleine spruit geboren is, kan de mama dan nog van een begeleiding genieten?
Wanneer de geboorte vlot verloopt, blijft een mama gemiddeld 2 à 3 dagen in het ziekenhuis. Bij een keizersnede zijn er enkele bijkomende dagen nodig.
Nadien is thuisbegeleiding door een vroedvrouw zeker mogelijk en ook terugbetaald door het RIZIV. Mama’s hebben recht op maximum 10 postnatale huisbezoeken van een vroedvrouw.
Als de bevalling plaatsvond in een geboortehuis daarentegen, blijft de mama slechts de nacht na de bevalling in het geboortehuis. Wanneer de bevalling plaatsvond in de vroege uurtjes, mag ze meestal de avond zelf nog naar huis. Tijdens de 3 à 5 volgende dagen, wordt de opvolging thuis verzekerd door een vroedvrouw.
Nadien, zal alles afhankelijk zijn van de noden van moeder en kind.
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.