FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Bevallen in het buitenland: wat zijn de gevolgen voor het startbedrag?

Andere landen, andere regels

Ben je zwanger en verblijf je in het buitenland? Ook dan kun je in aanmerking komen voor het startbedrag. Of je er al dan niet recht op hebt, hangt af van jouw specifieke situatie. Een woordje uitleg.

Wat is het startbedrag?

Het is een eenmalige premie van € 1.238,78 die je krijgt bij de geboorte (of adoptie) van een zoon of dochter woonachtig in Vlaanderen.

Woon je in het buitenland of verblijf je er tijdelijk op het moment van je bevalling? Dan kun je het startbedrag in bepaalde gevallen toch toegekend krijgen.

EU en startbedrag

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van het startbedrag als je binnen de EU verblijft?

Als je kind geboren wordt binnen de landen van de Europese Unie, dan kun je het startbedrag ontvangen als:

  • je een Vlaams ambtenaar bent,
  • je in Vlaanderen werkt als werknemer, je nog steeds in dienst bent op de dag van de geboorte en je een nationaliteit hebt van één van de landen van de EER,
  • je zelfstandige bent in Vlaanderen,
  • of als je in het land waar je verblijft geen gelijkaardige premie krijgt en er arbeidsprestaties of gelijkstelde activiteit tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst, of een zelfstandige activiteit in België is.

Opgelet! Woon je in Vlaanderen maar beval je buiten België en geen van beide ouders heeft een professionle activiteit in België, neem dan contact op met ons. Er kan immers recht zijn op het startbedrag indien aan verschillende voorwaarden is voldaan.

Wordt je kind geboren in Frankrijk of het Groothertogdom Luxemburg? Dan zullen de lokale instanties daar het startbedrag uitbetalen wanneer je kindje zijn woonplaats heeft in Frankrijk of het Groothertogdom Luxemburg.

Verblijf buiten de EER en startbedrag

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van het startbedrag als je buiten de EU verblijft?

Wordt je kindje geboren buiten de landen van de Europese Unie? Je kunt recht hebben op het startbedrag als:

  • één van de ouders hun domicilie heeft in Vlaanderen op het moment van de geboorte 
  • en het kind en één van de ouders binnen de twee maanden na de geboorte ingeschreven worden in Vlaanderen en het gezin verklaart dat Vlaanderen het eerste inschrijvingsland van het kind is
  • of je kind, of ouder, of partner om medische redenen niet naar België kan komen. Een buitenlands medisch attest moet voorgelegd en bevestigd worden door een arts in België (in dat geval blijft je recht op het startbedrag maximum drie jaar geldig)
  • en je geen gelijkaardige premie ontvangt in een ander land, van een volkenrechtelijke instelling of van een andere deelentiteit
  • en er mag geen (steif)ouder, bijzit tewerkgesteld zijn in het land buiten de EER waar het kindje geboren wordt
  • en je recht hebt op de gezinsbijslagen in Vlaanderen vanaf de maand van geboorte  
  • of als je in het buitenland werkt als gedetacheerde werknemer of overheidsambtenaar vanuit Vlaanderen. Neem in deze situaite dan contact op met ons.

Denk je in aanmerking te komen op het startbedrag? Neem gerust contact op met je Parentia-team. Ze zoeken graag voor je uit of je al dan niet recht hebt.  

Geboorte buitenland

Hoe het startbedrag aanvragen voor een geboorte in het buitenland?

Ook voor een kindje dat in het buitenland geboren wordt, kun je bij Parentia de aanvraag makkelijk online doen. Doe je je aanvraag liever op papier? Ook dat kan. Je kunt ons het formulier 'Aanvraag startbedragper post bezorgen.

De wet bepaalt dat het vooraf betaalde startbedrag bij een eerste geboorte uitbetaald moet worden aan de moeder van het kind. Daarom is het meestal ook zij die de aanvraag doet. In de praktijk kunnen evenwel beide ouders het startbedrag aanvragen bij Parentia.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!