FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Ben ik verplicht om mijn werkgever in te lichten als ik zwanger ben?

Yes, gefeliciteerd! Je bent zwanger! Misschien zit je net op je roze wolk, misschien voelt het allemaal nog wat onwennig, maar één ding is zeker: er komen heel wat vragen op je af. Eén daarvan is of je je werkgever moet inlichten? Houd dit nieuws niet te lang voor jezelf, want zowel jij als je werkgever hebben er baat bij dat je dit op tijd vertelt.  
Enkele tips om je baas te vertellen dat er een baby op komst is:  

Wanneer vertel je dit het best? Zo vroeg mogelijk!

Je werkgever inlichten over je zwangerschap doe je het best zo snel als je kunt, maar zeker ten laatste zeven weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum. Bij een meerling moet je het grote nieuws ten laatste negen weken voor de bevalling melden. Zo is er genoeg tijd om eventuele vervanging te zoeken en alle administratie in orde te brengen.

Hoe vertel je het officieel? Zorg voor een schriftelijk bewijs! 

Je zwangerschap melden doe je niet terloops aan de koffiemachine, een mondelinge verwittiging volstaat niet. Je hebt schriftelijk bewijs nodig! Dit kan een aangetekende brief zijn of een doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum. Wil je het liever zelf overhandigen? Dat kan ook, maar vraag dan om een ondertekend ontvangstbewijs. Dat klinkt wat formeel, maar zo weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Yes, je bent zwanger! Vergeet je startbedrag (in Vlaanderen) of je kraamgeld (in Brussel of Wallonië) niet aan te vragen.  

De voordelen van het tijdig vertellen: de moederschapsbescherming 

Nog een voordeel van je zwangerschap tijdig te vertellen, is dat je dan ook meteen recht hebt op moederschapsbescherming tijdens je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap gelden er enkele wettelijke beschermingsmaatregelen voor zwangere vrouwen:
  • Je geniet ontslagbescherming tot een maand na je postnatale verlof. Let op, dit betekent niet dat je helemaal níét ontslagen kunt worden, maar het mag nooit een gevolg zijn van je zwangerschap.
  • Je krijg een verbod op nachtwerk en overwerkAls je zwanger bent, mag je werkgever je geen nachtwerk of overuren laten doen (behalve in uitzonderlijke gevallen bijvoorbeeld, zoals leidinggevenden).
  • Je mag geen risicovol werk uitvoeren. Lees hier hoelang je mag blijven werken voor je bevalt.

Zwanger solliciteren

Ga je op zoek naar een nieuwe job terwijl je in verwachting bent? Geen probleem: je bent niet verplicht om je zwangerschap meteen te delen tijdens sollicitaties. Discriminatie op basis van moederschap is verboden. De werkgever mag tijdens de sollicitatiegesprekken in principe geen vragen mag stellen over een eventuele zwangerschap, tenzij die vragen relevant zijn door de aard van de functie of de werkomstandigheden. Je bent dus niet verplicht om al te vertellen dat je zwanger bent. En je hoeft je daar al helemaal niet schuldig over te voelen!

Wil je meer lezen over zwangerschap en bevalling? Neem dan een kijkje op onze blog waar je nog meer interessante artikelen, tips en tricks terugvindt over gezinsadministratie. 

Vraag nu je startbedrag van € 1.238,78 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!